Om Bo

Bo Pensionat startades 1914 av Maja Uddenberg.
Sedan 2010 ägs och drivs Bo Pensionat av Katarina och Klaus med familj.

Sedan 1 januari 2018 ingår Bo Pensionat i STF, under namnet STF Vickleby Bo Pensionat.

Fakta om Bo Pensionat i Vickleby

22 rum fördelat på enkel och dubbelrum, totalt mellan 35-50 bäddar beroende på möblering. Alla med dusch och toalett.
Matsal för upp till 100 talet gäster, Nordings rum med upp till 30 sittande.

Historien

Maja och konstnärskolonin
I den fantastiska boken ”Målarna på Bo” av Anders Nilson, hittar man en spännande tidsresa, där Maja Uddenberg och hennes konstnärsvänner är huvudpersoner. 1914 köper Maja Uddenberg och Gerda Ekström det gamla kronofogdebostället i Vickleby för 10.000 kronor.

Några år senare löser Maja ut Gerda och påbörjar en imponerande resa över sex decennier. Som mest hade Maja, över 62 rum till förfogande i byn. Redan tidigt visade sig Maja vara intresserad av konst och kultur, vilket bidrog till att det inte dröjde särskilt länge innan konstnärerna sökte sig till Bo. Detta påbörjades under 1920-talet.

Mest kända är väl antagligen, William Nording, som senare gifte sig med Maja. Arthur Percy och Torsten Palm är ytterliggare några i den långa raden av konstnärer som satt sitt avtryck på Bo´s historia och innehåll.

Williams Groggveranda
Gamla smedjan i Vickleby, som William fick av Maja i 60-års present var både ateljé och ett ställe där William höll sina berömda groggaftnar för manliga konstnärsvänner.

Bara ordet ”grogg” på denna tid skapar associationer till fläder, punsch och sockerdricka. I boken, som vi varmt rekommenderar och som man med fördel läser om och om igen finner man många vackra bilder och intressanta livsöden.

I närheten av oss

Pensionatet har under 100 år lockat människor till Vickleby, som vill ströva på Alvaret, bada i Sundet, njuta en Öländsk måltid eller bara vara.

Vi hoppas att du skall vilja dela upplevelsen som så många före dig valt att göra. Numer är Alvaret och dess marker upptagna i Unescos Världsarvlista.
Granne med Bo Pensionat är bland annat Carl Malmstens Capellagården med sin härliga trädgård, Lilla Galleriet, Alvarboden och Ateljé Johanna E. Det är ytterligare några skäl till varför Vickleby är värt ett besök. I närheten av Vickleby finner du byarna Stora Frö och Resmo, båda med duktiga keramiker som är värda ett besök.

En av Sveriges bästa windsurfingplatser finner du i Hagapark, 5 min. bilresa från Bo Pensionat. Stränder och bad av skiftande karaktär hittar du längs både östra och västra kusten, endast en kort bilresa från oss.

Vandringsleder i närheten av oss

Gösslundaleden
På rekommendation från några av våra gäster kommer Gösslundaleden.

En vandring på mellan 2-3 timmar. En del avstickare finns om man vill förlänga turer. Mycket nyttig information finner man på www.cyklapaoland.nu